%s »

Новият www.design.bg - стимул за бранд и маркетинг мениджърите да започнат да приемат интернет като възможност за диалог с публиките

Списание .НЕТ, 08 Април

Новият интерактивен web 2.0 сайт на design.bg Bulgaria

Създаването на новия сайт на design.bg Bulgaria въведе едно ново понятие на пазара, а именно „интерактивно видео“.

ЗАДАНИЕ:
Създаване на уникален като визия и въздействие проект, който по един увлекателен начин да разкаже на потенциалните клиенти и партньори какво точно е е-маркетинг, какви проекти изгражда design.bg и как интернет може да бъде полезен за бранда. Много трудна задача, като се има предвид, че съвсем кратко обяснение отнема поне 30 мин в рамките на 1 среща, защото за разлика от други бизнеси, нашият е все още слабо разбираем от локалния пазар.

Създателят на заданието и маркетинговата концепция на проекта е Пламен Русев, който е и основател и управляващ директор на design.bg Bulgaria. Пламен Русев е основател и управляващ директор на design.bg Bulgaria. Г-н Русев е също така председател на е-Академи (e-Academy) международен център за професионално обучение с държавен лиценз в областите дигитален маркетинг и решения. В качеството си специалист с повече от 12 години опит той е чест лектор на редица международни форуми и конференции.
В екипът, работил по визуалната част на проекта, в т.ч навигационна структура и видео са Боб Кралев, Деян Георгиев, Момчил Христов, Георги Христов, Илия Чилев и Валентин Илиев.

През годините design.bg се разрастна от фирма за изработка на интернет страници, през компания специализирана в дигитален криейтив и мултимедия до консултантска компания, обслужваща бюджетите за дигитален маркетинг на няколко от големите брандове в Европа.

Това развитие отразяваха и различните интернет лица на фирмата през годините. Предходния проект http://old.design.bg/site01.php спечели редица международни и български награди. За времето си, когато беше създаден имаше за цел да покаже технологичните ни и творчески възможности и потенциал. Тогава на европейския пазар думата „мултимедия“ беше хит и се използваше за почти всичко. CeBIT имаше специално издание на тази тема. Говореше се как мултимедиата ще промени всичко около нас. И тъй като по това време (2001 – 2007) design.bg работеше само за европейските пазари чрез офисите си в Лондон, Прага и Цюрих ние създадохме един максимално мултимедиен сайт на границата на технологичните възможности на процесорите. Дори се наложи да проверяваме хардуера и да показваме различни анимации в зависимост от неговите възможности само и само да не „насича“ анимацията на сайта ни.

Новият design.bg '09 е резултат преди всичко от решението на чуждестранните партньори да ребранднем компанията в Централна и Западна Европа, като запазихме името design.bg само за България. До сега един корпоративен сайт обслужваше всички наши пазари под един бранд. След като се взе решение брандът design.bg да бъде само за рамките на България, създадохме проект който по един новаторски за пазара начин да служи за отправна точка в посока интеракция (двустранна комуникация) с аудиториите. Целта ни беше да стимулираме бранд и маркетинг мениджърите на българските и международни компании да започнат да приемат интернет не само като още един канал за реклами послания, а като възможност за диалог с публиките; като платформа, която предоставя в пъти по-голям инструментариум за постигане на маркетинговите цели на компанията.
Второ направление в брифа на маркетинговите ни специалисти към криейтив екипа беше да се използват в достатъчна степен и обхват web 2.0 технологиите отново с цел да демонстрираме на пазара възможностите, които има в посока комуникация, обслужване на клиенти, продажби и маркетинг.

Създаването на платформа за интерактивно видео (дори в толкова начална форма) е голяма инвестиция, която все още болшинството от българските и световни брандове в страната не биха направили, да не говорим ако няма поне един пример за това как би изглежало и как би работело подобно решение.

Най-сложната стъпка разбира се бе създаването на концепията и сценарната част на проекта. Екип от трима консултанти и маркетинг специалисти, навигационен и контент архитект, сценарист и режисьор  разработиха първоначалния бриф за проекта. Снимачния екип включваше двама оператори, озвучител, осветител, режисьор на пулт и режисьор.

Никой от екипа на design.bg не е завършил актьорско майстроство и това, че  застанахме пред обективите на камерите си беше геройство. Само човек, който не е виждал черното око на  камерата пред себе си не може да оцени колко е трудно. Сценичната треска беше голяма, но по време на снимачните дни, всички от екипът ни за пореден път истински се забавляваха заедно и така направихме възможно всеки посетител на сайта да се докосне до нас, нашата корпоративна култура, ноу-хау и познания и да се разходи виртуално в средата, в която  работим и създаваме е-маркетинг решения за нашите клиенти.

В технологично отношение създаването на интерактивната част и навигация на design.bg си беше истинско предизвикателство. Десетки елементи трябваше да се планират и да работят под командата на всеки посетител. За това се погрижиха нашите навигационни специалисти, дизайнери, разработчици, аниматори, проджект мениджъри и QA.

От гледна точка на навигационната архитектура и съдъжанието, сайтът има два навигационни модела – един интерактивен и един стандартен. Интерактивния модел разработихме с цел придаване на усещане за максимално реалистичен контакт между нас и посетителя. Ние отворихме напълно вратите на офиса си в България за всеки, интернет потребител. Аниела – консултант в design.bg бе единодушно избрана за виртуален гид и така се превърна в първата дигитална дама на българското уеб пространство. Днес коментари за нея можете да прочетете в почти всички форуми на тема дизайн, интернет технологии и мултимедия в България. Повечето звучат прекалено секси, така че четете само ако сте над 18 години :).

Втория модел е стандартния. Той е разработен за таргет от хора, които бързат, за да достигнат до желаната инфомация, с максимум два клика на мишката или посетители с по-малки познания и очаквания от мрежата.

И двата модела, макар и самостоятелно разработени са логически взаимо свързани и всеки клик в единия влияе на съдържанието на другия.

Креативният бриф за сайта също беше разделен на две части – интерактивна и информационна. Творческата концепция беше в посока създаване на един максимално изчистен и лесен за ползване интерфейс за съдържателната (инфомационна) част на сайта и един атрактивен интерактивен модул, който занимателно да ангажира посетителя и да го мотивира да направи едно дълго виртуално посещение (00:06:47 е средното време, което посетителите прекарват на сайта www.design.bg).

Цветовата схема и интерфейсът са ориентирани към потребители, които предпочитат информацията пред гръмкия дизайн. С други думи акцентът е поставен върху съдържанието. Цветовете са от корпоративната палитра на design.bg  - оранжев, черен и бял.

Интерфейсът е изключително гъвкав и изцяло се управлява от административната система. Системата за управление на съдържанието позволява разместването на съдържанието, визията и рубриките на заглавната и на всяка от вътрешните страници. Системата разбира се поддръжа текстов редактор, поставяне на видео, аудио, графични и текстови файлове, логическо обвързване със сходни рубрики и съдържание, както вътре в сайта така и с външни източници; система за анализ на посещенията и обработка на бази данни и пр.

Съдържанието и структурата на сайта са планирани и оптимизирани за търсещи машини.

www.design.bg '09 е един нов поглед към интерактивността и нейната маркетингова стойност за бранда. Той е вече онлайн и ние с удоволствие те каним да направиш една виртуална среща с нас, а в последствие защо не и реална :)

Коментари

До момента няма коментари за тази статия

Твоят коментар

Само регистрирани потребители могат да изпращат коментар. Ако не сте регистриран, моля регистрирайте се!

Е-mail:
Парола:
Коментар:
 

 

netmag
Страниците от списание .Net
home
В основата на концепцията е интерактивността. Във всеки момент от време виртуалния гид (Аниела – консултант в design.bg) комуникира с посетителя и му помага да направи своя избор.
portfolio1
Решения: design.bg създава е-маркетинг решения за клиентите си. В новия си проект ние бяхме длъжни да покажем как се постига маркетинг ефективност – мотивирайки посетителят да сподели лични данни с нас или да разкаже за нас в различни социални мрежи, групи и други.
old_dbg.JPG
Преди и след: Минимализмът и технократската визия на предходната версия на design.bg са изцяло заменени от един нов отворен и удобен интерфейс.
services
Usability: Проектът е разработен с два самостоятелни навигационни модела. За всички потребители предпочели получаването на информация пред интеракцията дизайнът дава акцент на съдържанието.

Източник

  • Списание .НЕТ , 08 Април
Online lending company provides a wide range of ways to get money by means of Tennessee Payday Loans.
Priligy Usa